Åsheim er navnet
på gamle lokalet på Hokkåsen.

Vi har ett gammelt hus.
Dette huset kjøpte vi fordi det har god plass,
men også av andre grunner.
Gamle hus har sjel
(og mye, mye annet!)

Et stort uthus med mange funksjoner en gang i tiden

Gamle Folkets Hus på Hokkåsen ble oppført i 1914 på en eiendom som fagforeningen Hokkåsen Skog og Landarbeider forening hadde fått kjøpt av bruket Høiden. Foreningen var avdeling 1, dvs stifterne av Norsk Skog og Landarbeider forbund. Senere er dette forbundet i LO lagt inn under det nåværende Fellesforbundet.Arbeiderbevegelsen er tungt inne i historien til dette huset.

Lokalet har vært i bruk som møtelokale for foreninger og lag. Vanlige folk kunne også få leid det privat til familesammenkomster, enten det var bryllup, konfirmasjon eller begravelser, Det var store politiske motsetninger i bygda på den tida. Det var ikke hvemsomhelt som kunne få leid Bøndernes Hus på Brandval og bedehuset rett oppe i veien var heller ikke stedet for mange familiers festlige sammenkomster.

"Lokkale'" som det ble kalt på folkemunne ble også brukt til fester i helgene og det gikk ofte både hett og fuktig for seg, mange historier lever fortsatt. Åsheim som festlokale falt i popularitet med krav om mer komfort, elektrisk musikk fra ungdommen som var blitt bilbåren, det var ikke plass.

Innendørs er det fortsatt som første gang lokalet ble malt opp

"Folkets Hus" ble solgt til private da Skog og Landarbeider foreningen gikk sammen med Arbeiderlaget og Vel foreningen på Hokkåsen og overtok skolen i bygda som samfunnshus da skolene ble sentralisert i Kongsvinger. Først var det auksjonslokale en periode og så trevarefabrikk i to omganger før jeg kjøpte det i 1979 av Sigurd Furuseth som ville pensjonere seg som tømrer. Som produksjonlokale for trevarer hadde huset fått lagt inn nytt elektrisk anlegg og store taklamper til arbeidslys.
Det er flere som mener lokalet Åsheim burde restaureres og tas vare på som det historiske dokument det er, men det er ikke lagt noen bånd på det fra myndigheters side. Jeg har brukt det som lager for deler til veteran kjøretøy og har produsert og reparert glassfiber der. Men nå skal det tømmes fordi jeg har bygd meg nytt uthus der jeg bor. Det står fortsatt igjen endel inne som skal flyttes hjem
Se kart Planløsning Teknisk stand
Det gamle forsamlingslokalet ønsker jeg nå å selge, enten til noen som vil restaurere 100 åringen, til noen som vil ha et lager og verksted, eller kanskje rive for å få seg ei tomt å bygge hus på
Ta kontakt om du ønsker å vite mer
per.erik@olsens.no